Λαϊκής & Παραδοσιακής

Παραδοσιακό Βιολί

Το βιολί «ο βασιλιάς των μουσικών οργάνων» είναι το μικρότερο όργανο της οικογένειας των εγχόρδων με δοξάρι με ιδιαίτερα εκφραστικό ήχο. Έχει 4 χορδές και είναι κουρδισμένο σε σολ, ρε, λα και μι. Τα είδη της μουσικής που υποστηρίζει ξεκινούν από την κλασική μέχρι την πιο μοντέρνα σύνθεση της σύγχρονης εποχής. Στην Ελλάδα επίσης σπουδαία είναι η συμμετοχή του στην Δημοτική παραδοσιακή και λαϊκή μουσική και ιδιαίτερα στα νησιώτικα τραγούδια.

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα. Διδάσκοντες: Περρή Ελένη

Λαϊκή Κιθάρα

Mουσικό όργανο πανάρχαιας καταγωγής χωρίς να είναι δυνατόν ο ακριβής ιστορικός προσδιορισμός της. Παρόλο που ακόμα και σήμερα έχει αναδειχθεί στην έντεχνη μουσική, θεωρείται κυρίως λαϊκό όργανο με ρόλο συνοδείας.

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα. Διδάσκοντες: Χρυσανθίδης Μίλτος

Μπουζούκι

Όργανο με χορδές που παίζεται με τα δάχτυλα.Ο ήχος του είναι σύντομος αλλά χαρακτηριστικός, ιδιαίτερα κατάλληλος για κάθε είδους χορούς. Την μεγαλύτερη υπηρεσία την προσέφερε στη λαική-ρεμπέτικη μουσική με την δημιουργία ενός τεράστιου ρεπερτορίου.

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα. Διδάσκοντες: Κωνσταντάτος Αλέξανδρος

Σαντούρι

Το σαντούρι είναι έγχορδο κρουστό επίπεδο μουσικό όργανο. Παίζεται ακουμπισμένο σε ένα τραπέζι, έχει χορδές που είναι τεντωμένες οριζόντια σε ένα κομμάτι ξύλο, πιασμένες από κάτι μικρά καρφάκια στην άκρη του οργάνο. Είναι όργανο μελωδικό και πολυφωνικό, αρμονικής και ρυθμικής συνοδείας.Το σαντούρι, διαδόθηκε στον ελλαδικό χώρο από τους Έλληνες της Μικράς Ασίας και χάρη στις τεχνικές κι εκφραστικές του δυνατότητες προστέθηκε τόσο στη στεριανή κομπανία όσο και στη νησιώτικη ζυγιά.

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα.

Ακορντεόν

Μουσικό όργανο το οποίο χρησιμοποιεί τον αέρα για την παραγωγή του ήχου. Αποτελείται από πλήκτρα όμοια με του πιάνου, ένα πληκτρολόγιο για το αριστερό χέρι για τα μπάσα & τα ήδη έτοιμα ακόρντα από μια σειρά ρετζίστρων. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από διάφορους Ευρωπαίους χειροτέχνες. Γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη σαν λαϊκό όργανο, αλλά και στην εκτέλεση λαμπρών και χαρακτηριστικών μερών σε διάφορα μουσικά έργα σαν ακομπανιαμέντο.Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα. Διδάσκων: Ιννίνου Σταματία

Κλαρίνο

Το κλαρινέτο (κλαρίνο) είναι ξύλινο αερόφωνο (πνευστό) και το υλικό κατασκευής του είναι από ξύλο ή από μέταλλο (σπανιότερα). Η έκτασή του ξεπερνά τις τρεις οκτάβες. Η ικανότητά του στις τρίλιες, στα γρήγορα περάσματα και ποικίλματα είναι χαρακτηριστική και εντυπωσιακή. Είναι σημαντική η παρουσία του στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική και ιδιαίτερα στα Δημοτικά και λαϊκά μας τραγούδια, όπου το κλαρίνο κατέχει σολιστική θέση με ξεχωριστές τεχνοτροπίες στο παίξιμό του από τον εκτελεστή.

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα.