Κλασικής Μουσικής

Πιάνο

Το πιάνο, είναι μουσικό όργανο, που μπορεί να θεωρηθεί έγχορδο ή κρουστό. Παίζεται με πλήκτρα, τα οποία όταν πατηθούν από τον πιανίστα σηκώνουν σφυράκια που χτυπούν τις χορδές του, παράγοντας έτσι πλούσιους ήχους. Η δυνατότητα να δίνει μια διαφορετική νότα από το κάθε δάχτυλο και να κάνει κάθε νότα απαλή ή δυνατή, δίνει στο πιάνο μια εκπληκτική ποικιλία έκφρασης. Το πιάνο μπορεί να αποδώσει μουσική είτε ως σόλο όργανο, είτε μέσα σε μια ορχήστρα. Αν και πολλοί πιστεύουν πώς χρησιμοποιείται κυρίως στην κλασική μουσική, το πιάνο κατέχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και στην τζαζ, την μπλουζ και το ροκ εν ρολ, καθώς και στη λαϊκή μουσική όπου είτε κυριαρχεί είτε λειτουργεί ως βοηθητικό για άλλα όργανα.

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα. Διδάσκοντες: Παριανός Μάνος, Μπαρμπάκη Μαρία & Ιννίνου Σταματία

Βιολί

Το Βιολί είναι όργανο με δοξάρι & τέσσερις χορδές. Δημιουργήθηκε στα μέσα του 7ου αιώνα αλλά οι σημαντικές επεμβάσεις ανάγονται στα τέλη του 18ου αιώνα. Αποφασιστικός ανανεωτής του οργάνου υπήρξε ο Νικολό Παγκανίνι. Στις αρχές του 17ου αιώνα καθορίζεται με ακρίβεια το εκφραστικό κλίμα του οργάνου. Σήμερα είναι βασικό στέλεχος σε όλα τα μουσικά σχήματα.

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα. Διδάσκοντες: Περρή Ελένη

Βιόλα

Το Βιολί είναι όργανο με δοξάρι & τέσσερις χορδές. Δημιουργήθηκε στα μέσα του 7ου αιώνα αλλά οι σημαντικές επεμβάσεις ανάγονται στα τέλη του 18ου αιώνα. Αποφασιστικός ανανεωτής του οργάνου υπήρξε ο Νικολό Παγκανίνι. Στις αρχές του 17ου αιώνα καθορίζεται με ακρίβεια το εκφραστικό κλίμα του οργάνου. Σήμερα είναι βασικό στέλεχος σε όλα τα μουσικά σχήματα.

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα. Διδάσκοντες: Περρή Ελένη

Κλασική Κιθάρα

Η κιθάρα θεωρείται από τα παλαιότερα μουσικά όργανα και είναι από τα πιο δημοφιλή σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ένα πολυφωνικό όργανο (μπορεί να παράγει δηλαδή ταυτόχρονα πολλούς ήχους – για την ακρίβεια, όσους ήχους είναι και οι χορδές της).

Ένα ίσως από τα μειονεκτήματα της κιθάρας, είναι ότι λόγω της χαμηλής της έντασης δεν χρησιμοποιήθηκε από κανέναν συνθέτη ως όργανο της συμφωνικής ορχήστρας.

Η κλασική κιθάρα έχει 6 χορδές κουρδισμένες σε μι, λα, ρε, σολ, σι και μι εκ των οποίων οι τρεις ψηλότερες είναι από νάιλον ενώ οι τρεις χαμηλότερες έχουν περιέλιξη από μέταλλο.

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα. Διδάσκοντες: Βουρούδης Σταύρος, Χρυσανθίδης Μίλτος

Τρομπέτα

Η τρομπέτα είναι ένα από τα σημαντικότερα πνευστά όργανα της οικογένειας των χάλκινων πνευστών.

Υπάρχουν πολλά είδη τρομπέτας όπως η μικρή τρομπέτα (σε φα, μι ύφεση ή ρε), η τρομπέτα σε σι ύφεση που είναι η πιο συνηθισμένη και διαδεδομένη (σοπράνο), η τρομπέτα Jazz η οποία έχει στενό σωλήνα και πιο «καθαρό» ήχο και άλλες.

Η τρομπέτα λόγω του δυνατού ήχου που παράγει, χρησιμοποιείται ευρύτατα εκτός της κλασσικής μουσικής, σε πολλές μοντέρνες ορχήστρες που παίζουν διάφορα είδη μουσικής όπως Jazz, Blues, Latin, Soul κ.ά.

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα. Διδάσκοντες: Γαλάτος Δημήτρης

Κλαρινέτο

Το κλαρινέτο (κλαρίνο) είναι ξύλινο αερόφωνο (πνευστό) και το υλικό κατασκευής του είναι από ξύλο ή από μέταλλο (σπανιότερα). Η έκτασή του ξεπερνά τις τρεις οκτάβες. Η ικανότητά του στις τρίλιες, στα γρήγορα περάσματα και ποικίλματα είναι χαρακτηριστική και εντυπωσιακή. Είναι κύριο όργανο της συμφωνικής ορχήστρας, αφού λόγω των ιδιαίτερων και ξεχωριστών ηχοχρωμάτων του έχει προτιμηθεί από πολλούς συνθέτες οι οποίοι το έχουν συμπεριλάβει στις ενορχηστρώσεις τους.

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα.

Σαξόφωνο

Ο εφευρέτης του σαξοφώνου Adolphe Sax κατασκεύασε το πρώτο σαξόφωνο γύρω στα 1840. Η έκτασή του είναι περίπου δυόμισι οκτάβες. Υπάρχουν 6 τύποι σαξοφώνου (σοπρατίνο, σοπράνο, άλτο, τενόρο, βαρύτονο και μπάσσο) με πιο συνηθισμένο το άλτο σαξόφωνο σε φα ή μι ύφεση. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε στρατιωτικές μπάντες, αλλά σύντομα πολλοί συνθέτες το συμπεριέλαβαν στις ενορχηστρώσεις τους. Σήμερα το σαξόφωνο χρησιμοποιείται ευρύτατα – εκτός από την κλασσική – στην μοντέρνα μουσική και φυσικά στην Jazz και Blues..

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα.

Μονωδία & Μελοδραματική

Η μονωδία είναι το μάθημα της φωνητικής εκγύμνασης. Ονομάζεται αλλιώς και λυρικό ή κλασικό τραγούδι προσδιορίζοντας έτσι σαφέστερα το είδος του τραγουδιού το οποίο διδάσκεται και το οποίο εκτείνεται από την προκλασσική περίοδο ως την όπερα και την νεότερη «λόγια» μουσική.

Τα μαθήματα μονωδίας στη μουσική εκπαίδευση αφορούν το κοινώς αποκαλούμενο “λυρικό” ή “κλασσικό” ή “λόγιο” τραγούδι, με εύρος ρεπερτορίου που εκτείνεται από τον 16ο αιώνα μέχρι και σήμερα, και τεχνική που εξελίσσεται στο χρόνο, ακολουθώντας της απαιτήσεις του εκάστοτε μουσικού ρεύματος. Τα μαθήματα μονωδίας διεξάγονται κυρίως με τη συνδρομή του πιάνου, που, ως διαδεδομένο πολυφωνικό όργανο, διαμορφώνει το αρμονικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινείται και ερμηνεύει η ανθρώπινη φωνή. Μια βασική κατηγοριοποίηση της ανθρώπινης φωνής αφορά το φύλο, την έκταση και το ηχόχρωμα.

Έτσι, λοιπόν, έχουμε την υψίφωνο ή soprano (ψηλή γυναικεία φωνή), τη μεσόφωνο ή contralto (χαμηλή γυναικεία φωνή), τον οξύφωνο ή tenoro (ψηλή ανδρική φωνή) και το βαθύφωνο ή basso (χαμηλή ανδρική φωνή). Αντίστοιχα, σε κάθε βασική κατηγορία φωνής, και λαμβάνοντας υπόψιν επιπρόσθετους παράγοντες που διαμορφώνουν το ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα κάθε φωνής (τονικό και ερμηνευτικό εύρος, κέντρα κ.λ.π.), έχουμε υποκατηγορίες (π.χ.soprano leggiera, δραματική mezzo-soprano, λυρικός τενόρος, μπασσο-βαρύτονος, κ.λ.π).

Διδάσκεται ως ατομικό μάθημα. Συνολική διάρκεια: 60′ ανά εβδομάδα. Διδάσκοντες: Τσακανιά Δήμητρα

Υποχρεωτικά Μαθήματα

Θεωρία Α΄ έτος και σολφέζ Α΄ έτος

Θεωρία Β΄ έτος και σολφέζ Β΄ έτος

Θεωρία Γ΄ έτος και σολφέζ Γ΄ έτος

Αρμονία Α΄ έτος και σολφέζ Δ΄ έτος

Αρμονία Β΄ έτος

Αρμονία Γ΄ έτος

Ιστορία της μουσικής (2 έτη)

Πιάνο (μέχρι Μέση Σχολή)

Χορωδία (από Α΄ έτους της Μέσης σχολής)